Öregrundsdräkten
Öregrundsdräkten syddes upp till Öregrunds 500-årsjubileum år 1991. Tyget vävdes i Öregrund. Om det finns något mönster kvar till dräkten är oklart.
UNT 1989:
Den randiga kjolen har fångat havets, himlens och solens färger, och den vita blusen pryds av diskreta, broderade slåtterblommor.
Ingrid Leufstadius, som vävt och sytt den första dräkten, var också den som tog fram det tygprov som vann Öregrundsbornas gillande. För precis ett år sedan fick ortsborna rösta bland ett dussin tygprover och över hälften röstade på Ingrids blårandiga förslag.
– Jag tänkte mig havets och himlens färger i olika nyanser och inslagen i gult, rosa och lila representerar solen under olika tider på dygnet, säger Ingrid.
Tyget har vävts i bomull i kypertteknik (diagonalrand) och modellen har sin förlaga i en underkjol från mitten av 1800-talet. Nertill har kjolen en snedställd volang.
Blusen är generöst skuren med nerhasade ärmar och en liten ståkrage. Tyget är ett äggskalsfärgat s.k. halvlinne. Framtill har blusen ett sprund som omges av broderade slåtterblommor i oblekt bomullsgarn.
Sjal och silversmycke: Det finns en sjal eller sjalett till dräkten och den har lånat sitt rutiga mönster från ett huckle från Gävleborgstrakten. Färgerna är desamma som i kjolen. Ett silversmycke kommer att pryda dräkten; smycket håller just nu på att skapas av ortens silversmed.
Dräktgruppen har valt att inte låta väst och förkläde ingå i dräkten som man ursprungligen planerade.
– Man kan säga att vi tagit fram en modern dräkt med rötter i sekelskiftets klädmode, säger Märit Persson på Medborgarskolan, i vars regi dräktgruppen arbetat och som också håller i de praktiska arrangemangen kring dräkten.
Hittills har 30 meter kjoltyg vävts och 90 meter till ligger i vävstolarna. Intresset är med andra ord stort bland Öregrundskvinnorna.
– Problemet är att hitta någon som vill åta sig att väva kjoltyget åt alla som inte kan eller inte har tid att göra det själva, säger Märit Persson. Till våren planeras en sömnadscirkel för de kvinnor som vill ha hjälp med att sy dräkten.
Ett flertal dräkter kommer förhoppningsvis att vara klara till det stora 500-årsjubileet i mitten av mars, men sannolikt kommer de flesta att ha sina dräkter klara till jubileumsveckan i sommar.
Materialkostnaden för en jubileumsdräkt går på 350 kronor, men man får räkna med en totalkostnad på cirka 1200 kronor om man behöver hjälp med det mesta.
Dräktgruppen har arbetet sedan 1989 och grävt djupt i ortens historia för att få fram ortens typiska kläder. Det visade sig snart att Öregrund saknar speciella klädseder. Till vardags gick kvinnorna klädda i svart och senare hämtades tygerna till finklänningarna från utlandet av de sjöfarande Öregrundsborna. Jubileumsdräkten fick med andra ord bli en fri komposition inspirerad av havets färger och strändernas blommor.
Visningsexemplaret ovan på bild finns på Öregrunds hembygdsgård